top of page

Kemik tozu (Greft) ve zarı (Membrane) uygulaması nedir?

  • Yazarın fotoğrafı: cenecerrahisi
    cenecerrahisi
  • 17 Mar 2018
  • 1 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 21 Mar 2018

Kemiklerde çeşitli nedenlerle oluşan kemik hasarlarının veya eksikliklerinin giderilmesinde ve bölgede yeniden kemik oluşumunun sağlanması için kullanılan materyallere Kmeik tozu (Greft) ve Kemik zarı (Membrane) adı verilmektedir.


Kemik tozu (kemik grefti) farklı kaynaklardan elde edilebilen, kemik hacminin eksik olduğu bölgelerde yeniden kemik oluşumu sağlayan materyallerdir. Bu materyaller büyük çoğunlukla sığır, at gibi hayvansal kökenli ya da kimyasal yöntemlerle elde edilen tam sentetik yapıda olabilir.


Ülkemizde ve müslüman ülkelerde domuz kaynaklı kemik tozları bulunmaz, kullanılmaz. Çok özel durumlarda organ bağışında bulunan insanlardan elde edilen kemik tozlarına da ihtiyaç duyulabilir.

Dental implant uygulamalarında çok büyük oranda sığır kaynaklı elde edilen kemik tozlarından yararlanılır. Bu kemik tozları zamanla hastanın kendi kemiği halini alır.




Kemik zarları ise uygulanan kemik tozlarının üzerinin kapatılmasını sağlayan ve onları iyileşme süreci sırasında bölgede koruyan materyallerdir. Büyük çoğunlukla kendi kendine eriyen tiptedir. Çok özel durumlarda daha sonradan bölgeden çıkartılması gereken tipte, kendiliğinden erimeyen kemik zarları kullanılır. Bunlar kemik iyileşmesinin ardından bölgeden ikinci bir operasyonla kolayca tekrar çıkartılırlar.


Kemik zarları (Membrane) da kemik tozlarına benzer şekilde hayvansal ya da sentetik yolla elde edilirler. Dental implant uygulamaları için en sık olarak hayvansal (Sığır veya At) kaynaklı kollajen kemik zarları kullanılır. Benzer şekilde domuz kaynaklı materyaller müslüman ülkelerde kullanılmamaktadır.

 
 
 

Comments


Commenting has been turned off.

© 2020 Sercan KÜÇÜKKURT || Bu kişisel websitesinin içeriği, toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda genel bilgi ve bilinç düzeyini artırmaya yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim teşhis ve tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz ve asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Bu kaynaktan yola çıkarak; hekim tarafından önerilen tedavi sürecinin durdurulması, değiştirilmesi,  ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut ilaç tedavisinin değiştirilmesi, kesilmesi kesinlikte tavsiye edilmez.
 

İletişim: iletisim@welldent.com.tr - skucukkurt@gmail.com ||  Welldent ADSP 0216 365 5 365 || Istanbul Aydın Uni Diş Hek. Fak. Hastanesi 444 83 47

                          cene-cerrahi.com    cene-cerrahisi.net    cenecerrahi.istanbul    cenecerrahisi.ist    cenecerrahisi.istanbul    cenecerrahisi.net

bottom of page