top of page

Gömülü Dislerin Agız Içerisine Sürdürülmesi

Ağız içerisinde olması gereken konuma gelemeyerek kemik ya da dişeti içerisinde kalan dişlere gömülü dişler adı verilir. Gömülü kalan yirmiyaş dişlerinin tedavileri genellikle ilgili dişlerin çekimi iken diğer gömülü dişlerin ortodonti ve cerrahi girişimlerle ağız içerisine sürdürülebilmeleri mümkün olabilmektedir.




Toplumda gömülü diş denilince akla ilk gelen dişler olan "Yirmiyaş dişleri" yani 3. Büyükazı dişleri dışındaki diğer dişlerde çeşitli nedenlerle çene içerisinde gömülü kalabilmektedir. Yirmiyaş dişleri dışında çenelerde en sık gömülü kalan dişler üst çene kanin (köpek) dişleridir. Diğer dişlerde daha az sıklıkla da olsa gömülü kalabilirler. Bu tip gömülü dişlerin çekimi dışında özellikle tel tedavisi görmekte olan hastalarda bu dişleri olması gereken konumlarına getirebilmek mümkündür.


Gömülü dişlerin ağız içerisinde olması gereken konumlarına getirilebilmesi Cerrahi ve Ortodonti (Tel tedavisi) branşlarının ortak çalışmaları sonucunda mümkün olabilmektedir.

Bu işlemde cerrahi olarak gömülü dişe erişim sağlanmasının ve çevresindeki kemik dokularının zayıflatılmasının ardından, ortodonti uzmanı dişe çekme kuvveti uygulanabilmesi amacıyla bir buton(düğme) yerleştirir. Bu butonun diş tellerine lastikler ya da teller yardımıyla bağlantısı gerçekleştirerek, gömülü dişlerin sürmeleri sağlamak amacıyla dişlere çekme kuvveti uygulanır. Uygun durumlarda bu dişler ortalama 8-10 aylık bir süreç içerisinde yavaş yavaş olması gereken konumlarına getirilirler.


7.303 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page